Den här typen av limpa finns det så många olika recept på. Gemensamt brukar vara att det är filmjölk, sirap, olika sortes mjöl och bikarbonat. Och lite smått och gott i form av bär, gryn, frukt och nötter. Eller vad man har hemma.
Senast gjorde jag enligt detta recept och det blev väldigt gott och saftigt.
2 st limpor
1 liter filmjölk
1,5 tsk bikarbonat
2 dl mörk siprap
1 tsk salt
5 dl vetemjöl
5 dl grahamsmjöl
3 dl rågmjöl
1 dl pumpakärnor
0,5 dl solroskärnor
0,5 dl linfrön
0,5 dl russin
0,5 dl nötter
0,5 dl torkad frukt
0,5 dl müsli
Blanda fil, bikarbonat sirap och salt i en bunke. Rör ner övriga ingridiense och rör till en smet. Häll över i två smörade och bröade formar. Häll på lite mjöl, flingsalt och pumpakärnor på limorna. Grädda i ca 150-175 grader i nästan 90 minuter. Klart
Anledningen till fördelningen av kärnor m.m. var för att det var det jag hade hemma. Men ca 4 dl av blandade nötter, frön m.m. är nog lagom. Ta det ni gillar. Å hoppa över nötterna om ni är allergiker ;-)
Vad gäller mjöl så ta ca 5 dl vetemjöl och resten av någon grövre variant, även här lite det som finns hemma.
Jag gillar filmjölkslimpor, de är enkla att göra och de är bara att röra ihop. Perfekt!
SvaraRaderaSen gillar jag surdegsbröd också, vilket känns som raka motsatsen. Men det finns absolut tillfälle för båda.