Cupcakes are stylish. Cupkakes are a lifestyle. Kinda hip, kinda cool - and extremely fun.

-krystina castella-

fredag 27 december 2013

Gotländsk saffranspannkaka
 
I somras var vi på Gotland och där åt vi bl.a Saffranspannkaka. Så klart. Har gjort det hemma några gånger sedan dess. Varje gång googlar jag fram ett nytt recpet, och det skiljer verkligen mycket på dem! Allt från 2 dl mjölk till 1 liter, en nypa saffran till er par paket, smör ibland, mjöl ibland, grädde ibland. På annandagen åt vi lutfisk och efter en sådan lite lättare rätt passar det utmärkt med mastig gräddig efterrätt. Saffran passar ju till julen, och risgrynsgröt fanns det över.
 
Utgick lite löst från Leila Lindholms recept med riven mandelmassa, men freebasade en del. Tog ett par dl kokt risgrynsgröt, som jag snabbt kokade upp med ett paket saffran. Tog av spisen och vispade ihop 4 ägg med ca 2-3 dl mjölk och en knapp dl grädde. Hällde i lite strösocker, en knapp tsk och rev i ca 100 gr mandelmassa. Hällde i mandelspån. Blandade ihop allt, hällde i en smord form och körde in i ugnen på ca 200 gr i ca 5 minuter. Tog ut och hällde på lite mandelspån och gräddade i ytterligare 15-20 minuter, tills den precis stannat.
 
Serverade med viskpad grädde och sylt på villda björnbär. Det skall ju egentligen vara Salmbärssylt, men det hade jag inte hemma. Men mammas supergoda hemgjorda sylt gick lika bra.

 


Chokladbiskvier.


 

Har velat testa att göra chokladbiskvier ett tag. Det är ju så gudomligt gott. Och inte så värst svår heller. Kommer inte ihåg receptet, men en mandelbiskvibotten. En chokladmarängsmörkräm som fyllning och sen doppade i mörk choklad.

Jag kommer dock att göra dem igen vid tillfälle och kan försöka komma ihåg receptet då...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar