Cupcakes are stylish. Cupkakes are a lifestyle. Kinda hip, kinda cool - and extremely fun.

-krystina castella-

onsdag 22 december 2010

Inte sötsak, men juligt...



Har lagt in två sorters sill i år. Egentligen hör de väl inte riktigt in på den här bloggen, men här kommer de iallafall :-)

Båda är inlagda med en 123-lag, vilket innebär 1 del ättiksprit, 2 delar socker och 3 delar vatten. Koka upp och låt stå och bli kallt.

Rotfruktssill:
1 burk inläggningssill
1 liten morot
1 liten palsternacka
1 liten bir rotselleri
1/2 rödlök
10 kryddpepparkorn
4 lagerblad
1/2 tsk fänkålsfrön
123-lag

Skala och hyvla grönskakerna tunt, skär löken i skivor. Skölj av sillen och skär i lagom stora bitar. Varva sill, grönsaker och ryddor i en burk. Häll på ättikslag så det täcker. Låt stå kallt några dagar.


Detta är rotfrukssillen. Eftersom det inte är en glasburk är det lite svårt att se hur det ser ut, men uppifrån är det ialllafall så här...


Jag tycker så mycket om den här sillburken som jag köpte i Höganäs i våras, lagom stor och ett fint hantverk. Man handlar direkt av konstnären på fabriken. Lägg märke till den fina anordningen för sillgaffeln.

Rotfrukssillen har jag gjort tidigare och den är verkligen god tycker jag, så den kommer nog vara med på julbordet många år framöver.
Den andra sillen jag gjorde ville jag testa ett nytt recept på. Tänkte att det blir nog gott med lime, citron och chili.

Lime- & chilisill:
1 burk inläggninssill
1 lime
1 citron
1 liten bit purjolök
hackad fryst eller färsk dill
lite chiliflakes (eller röd skivad färsk chili)
10 grönpepparkorn

Skölj av och skiva sillen. Skiva lime, citron och purjolök. Varva allt i en burk och fyll på med 123-lag så det täcker. Ställ kallt några dagar.

Den här sillen har jag ju inte testat tidigare, och receptet är från mitt huvud, så huruvida den är god eller inte vet jag först på julafton... Men då kommer uppdatering med tummern upp eller tummer ner :-)


Lime- & Chilisill

1 kommentar:

  1. Jag har aldrig lagt in sill själv, det har vi deligerat ut till andra. :-) Låter jättegott med lime- och chilisill.

    SvaraRadera